петак, 25. октобар 2013.

Krekeri od bosiljka



Sastojci: 
2 šolje (250 ml) bademovog (ili običnog) brašna (u originalnom receptu su koristili bademovo brašno)
3/4 kašičice soli
1 kašika suvog ili svežeg bosiljka
1 kašika maslinovog ulja
2 kašike vode

Priprema:
Pomešati brašno, so i bosiljak u posudi. U drugoj, manjoj posudi izmešajte maslinovo ulje i vodu, pa dodajte u mešavinu sa brašnom i mešajte dok se svi sastojci ne sjedine.
Od testa formirajte kuglicu, pa je stavite između dva komada masnog papira za pečenje, pa izvaljajte u disk ili pravougaonik debljine 0,5 cm. Skonite gornji komad papira, pa premestite izvaljano testo i donji deo papira u tepsiju. Tu testo izrežite na kvadratiće sa nožem ili rezačem za pizzu. Pecite ih u prethodno zagrejanoj rerni na 180C 9 do 11 minuta dok ne porumene. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade – 20-tak minuta.

Ovi krekeri se mogu koristiti uz sledeci sos:


Sastojci: 
2 do 3 čena belog luka
6 svežih listova bosiljka
1 šolja pekan oraha
1/3 šolje maslinovog ulja
230 gr krem sira
½ šolje narendanog čedar ili parmezan sira 
biber.

Beli luk naseckajte, pa lagano ispržite na maslinovom ulju, naseckajte bosiljak, pa sve sastojke izmešajte u blenderu ili seckalici za hranu. Služite sa sveže pečenim krekerima.

Za to vreme pripremite umak. Trebaće vam: 2 do 3 čena belog luka, 6 svežih listova bosiljka, 1 šolja pekan oraha, 1/3 šolje maslinovog ulja, 230 gr krem sira, ½ šolje narendanog čedar ili parmezan sira i biber.
Beli luk naseckajte, pa lagano ispržite na maslinovom ulju, naseckajte bosiljak, pa sve sastojke izmešajte u blenderu ili seckalici za hranu. Služite sa sveže pečenim krekerima.

Read more at http://lifepressmagazin.com/kulinarstvo/brzi-jednostavni-recepti/brzi-krekeri-od-bosiljka/#IwDRZpAkXczaK7xT.99


Pesto - jeftinija opcija

Drugarice sa sajta lifepressmagazin.com su iskopale zimsku verziju pesto sosa. Problematika vezana za pesto sos (u domacoj radinosti) je vezana za pronalazenje svezeg bosiljka posebno u zimskom periodu i skupocu pinjola (nazalost).
Ova nova zimska verzija pesta prevazilazi ove poteskoce :)


Namirnice koji idu u onaj najtradicionalni pesto jesu: svež bosiljak, pinjoli, beli luk, maslinovo ulje, ribani parmezan so i biber. Ipak bosiljak mozemo zameniti bilo kojim drugim zelenisem (pa tako imamo pesto od persuna, korijandera, spanaca...), a umesto pinjola mozemo koristiti bilo koje orasaste plodove. Beli luk, maslinovo ulje i parmezan se nikada ne menjaju. Oni su osnova i bez toga ipak ne moze :)

Dakle probajte ovako:

2 šolje zeleniša (zimi lako mozemo naci recimo kelj ili blitvu, pa probajte sa tim)

Pola šolje parmezana

Pola šolje maslinovog ulja

1/3 šolje orašastih plodova

(orasi, bademi, indijski orah, semenke suncokreta ili bundeve, s tim da ih obavezno pre miksanja malo tostirate u rerni da bi dobili intenzivniji ukus)

2-3 zrna belog luka

So, biber, limunov sok po ukusu.


EVO JEDAN PRIMER: Pesto od spanaca i majcine dusice



    1 šolja mladog svežeg spanaća (ili pola šolje zamrznutog)
    1/4 šolje svežih listova majčine dušice (u krajnjem slučaju 1 kašičicu suve majčine dušice, ali onda dodajte više spanaća)
    1 čen belog luka, iseckan
    1/4 šolje narendanog parmezana
    1/4 šolje ekstradevičanskog maslinovog ulja
    1/4 kašičice soli
    1/4 kašičice bibera

Sve sastojke, osim maslinovog ulja ubacite u seckalicu za hranu i obradite dok ne bude sve dobro iseckano. Dodajte i maslinovo ulje i izmešajte dok se sve ne sjedini, a možete dodati još ulja dok ne dobijete željenu gustinu pesta.


PRIJATNO!