среда, 13. новембар 2013.

Stalna dilema - koja ulja koristiti za sta

Prženje
Ovde ne možete pogrešiti s uljem šafrana. Ali, ako želite da pržena hrana ima poseban ukus, koristite susamovo ulje. Jako dobro podnosi visoku temperaturu. Nikako nemojte koristiti maslinovo ulje jer ne može podneti visoku temperaturu koja je potrebna za prženje različitih namirnica.
Dinstanje
Za dinstanje se koristi niža temperatura, stoga je maslinovo ulje odlično. Blažeg je ukusa od ekstra devičanskog maslinovog ulja, koje ne podnosi gotovo nikakvu toplinu. Ekstra devičansko maslinovo ulje koristite za umake, prelive ili marinade. Nikako nemojte koristiti ulja koja gube svoja svojstva  kao što je laneno ulje ili ekstra devičansko maslinovo ulje.
Umaci i prelivi
Kada pravite jela koja ne zahtevaju termičko zagrevanje, kao što je humus, pesto ili preliv, slobodno koristite ulja intenzivnog ukusa, kao što je ekstra devičansko maslinovo ulje. Ako želite probati nešto drugačije, probajte ulje avokada. Iako se sme zagrevati na visokim temperaturama, njegova kremasta tekstura će obogatiti ukus svakog jela. Nemojte koristiti ulje kanole ili šafrana. Iako su potpuno sigurni, neutralan ukus neće obogatiti ukus jela.
Pečenje
Kokosovo ulje, ulje kanole ili šafrana su odlični za srednje visoke temperature koje se najčešće koriste kod pečenja. Kokosovo ulje je kremasto i odlično za pečenje hleba ili kolača jer će dati orašastu notu jelu, a ulje kanole ili šafrana će se odlično slagati uz krompire ili meso jer su blagog ukusa. Nemojte koristiti laneno ulje ili maslinovo ulje. Iako vam se možda čini da su odlična za pripremu peciva i kolača, njihova svojstva će se brzo izgubiti na srednje visokim temperaturama.

1 коментар:

  1. Zdravo, pišem u nadi da ću dobiti neki savet jer sam usled prekomerne težine dobila dosta saveta da krenem sa hrono ishranom. Međutim, žeim najpre da se edukujem i informacija na koju često nailazim je da ne bi trebalo konzumirati voće u prepodnevnim časovima. Imam dijabet koji se trudim da kontrolišem i moram reći da mi voće u toku dana ne prija i konzumiram ga samo prepode, uz sklopu doručka. Takođe, voće konzumiram u sklopu sa treninzima. Voljna sam da promenim raspored, ali se bojim da mi neće loše uticati na šećer.

    Ukoliko imate iskustva sa dijabetom i kako bi trebalo uklopiti voće, molim Vas dajte mi par informacija.

    Zahvalna,
    Obična devojka

    ОдговориИзбриши