петак, 3. јануар 2014.

Savršeno jednostavan i zdrav dorucak

1 šoljica zrna heljde
3 šoljice vode
2-3 jajeta
par šnita slaninice

Heljdu dobro operite u nekoliko voda, i stavite sa tri šolje vode da se kuva. Kad provri, smanjite vatru, i pustite da krčka dok zrno ne upije vodu, otprilike oko 15-20 min, ukupno.
Ispržite jaja na oko ili kao kajganu, po volji, stavite preko heljde, dodajte u tanjir par šnita slaninice i uživajte



HELJDA



Zrno HELJDE je vrlo bogato hranljivim materijama. Najviše ima ugljenih hidrata (oko 73%), proteina (11.7%) i biljnih ulja (2.4%). Od mineralnih materija najviše ima kalijuma (448mg) i fosfora (282 mg), zatim kalcijuma (114mg) a nisu zanemarljive ni količine magnezijuma, natrijuma i gvoždja. Osim toga sadrži i proteine, masti, vitamine, mikroelemente jod, cink, brom, orgnaske kiseline i rutin, supstancu iz grupe vitamina P.

Po vitaminskom sastavu sadrži skoro sve vitamine grupe B i velike kolicine niacina. Energetska vrednost 100g jestivog dela zrna iznosi 1407kJ ili 335kcal. Ako ovim biohemijskim i energetskim karakteristikama dodamo i njenu laku probavljivost velika je šteta što je ova vredna namirnica zapostavljena i što se malo proizvodi i koristi u ishrani. 

Hranljiva vrednost heljde: Proteini heljde su kvalitetniji od proteina ostalih zitarica, a u sebi sadrze i vitamine B1 i B2, kao i vitamin P koji je odlican za otpornost krvnih sudova. S obzirom da je medonosna biljka ima i vitamina D

Нема коментара:

Постави коментар