четвртак, 10. октобар 2013.

Čapati - ukusne indijske pogačice od integralnog brašna

Prednost čapatija je da ne sadrže kvasac i da se mogu napraviti od 100% integralnog brašna.

Sastojci:
  • 250 g integralnog brašna (ili pola integralnog, pola glatkog brašna)
  • 150 ml mlake vode
  • 1/2 kasicice soli 
  • 3 kasicice maslaca ili maslinovog ulja

U velikoj posudi promešajte so i brašno. Polako dolivajući vodu zamesite mekano testo.
Premestite testo na ravnu površinu i mesite ga 6-8 minuta dok ne postane glatko i čvrsto.
Poprskajte ga sa malo vode, pokrte čistom kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji 30 minuta.
Kada je testo spremno, izvadite tiganj i stavite ga na umerenu vatru. Ponovo izmesite testo i oblikujte 12 kuglica.
Pospite ih malo brašnom i izvaljajte u krugove precnika cca 15 cm. Otresite višak brašna  sa čapatija i stavite ga na zagrejan tiganj.
Kada se na površini čapatija pojave beli mehurići i krajevi se počnu dizati, okrenite čapati hvataljkama i pecite sa druge strane. Kada se i na drugoj strani pojave mehurići i zlatno-smeđe tačkice, ponovno ga prevrnite.
Sada, nežno pritiskajte čapati sa lopaticom ili tkaninom po celoj površini dok se ne napuhne poput loptice.
Čapati namažite sa maslacom ili maslinovim uljem. Poslužite ga dok je još topao uz jelo.
Čapati možete napuniti svežim ili kuvanim povrćem, rendanim sirom ili bilo kojim drugim punjenjem i poslužiti kao samostalni obrok.

Нема коментара:

Постави коментар