петак, 11. октобар 2013.

Lekovita svojstva meda

BAGREMOV MED - je proziran i sporo kristalise. U njegovom sastavu preovladjuju fruktoza i glukoza. U ishranu dece se uvodi postepeno, rastvoren u caju ili soku, a posebno oprezno kod one dece ciji su roditelji imali alergijske reakcije. Preporucuje se za lecenje stomacno crevnih oboljenja, oboljenja jetre i bubreznih oboljenja kod dijabeticara.

MED OD BORA - je crvenkaste boje, prijatnog ukusa i mirisa smole. Bogat je smolastim materijama, etericnim uljima, mineralnim materijama, vitaminima B,C,K i A. Posebno je efikasan kod infekcija organa za disanje, stomacno crevnih i bubreznih oboljenja.

PLANINSKI MED - dobija se od nektara cvetajucih trava i zbunja. Poseduje visoka antimikrobna svojstva. Jaca organizam, aktivira imunitet, pomaze obolelim disajnim putevima, a savetuje se i kod stomacni crevnih i ginekoloskih oboljenja.

MED OD DETELINE - ima sladak ukus i sporo kristalise. Sadrzi vise fruktoze, zbog cega se preporucuje obolelima od dijabetesa.

LIVADSKI MED - dobija se od nektara livadskog cveca. Bogat je mineralnim materijama, enzimima i organskim kiselinama. Poseduje jako antimikrobno i antigljivicno dejstvo. Pomaze kod stomacnih, crevnih, bubreznih, plucnih i ginekoloskih oboljenja, kao i  kod bolesti srca i krvnih sudova.

MED OD LIPE - brzo kristalise u vidu sitnih kristala. Preporucuje se kod infekcija disajnih puteva, deluje ekspektorantno, protivupalno i kardiotonicno.

MED PITOMOG KESTEN - je taman, pomalo gorak i kristalise u krupna zrna. Ima visok sadrzaj polena i mineralnih materija i preporucuje se kod oboljenja zeluca i creva, kao i kod oboljenja bubrega.

Нема коментара:

Постави коментар