петак, 25. октобар 2013.

Pesto - jeftinija opcija

Drugarice sa sajta lifepressmagazin.com su iskopale zimsku verziju pesto sosa. Problematika vezana za pesto sos (u domacoj radinosti) je vezana za pronalazenje svezeg bosiljka posebno u zimskom periodu i skupocu pinjola (nazalost).
Ova nova zimska verzija pesta prevazilazi ove poteskoce :)


Namirnice koji idu u onaj najtradicionalni pesto jesu: svež bosiljak, pinjoli, beli luk, maslinovo ulje, ribani parmezan so i biber. Ipak bosiljak mozemo zameniti bilo kojim drugim zelenisem (pa tako imamo pesto od persuna, korijandera, spanaca...), a umesto pinjola mozemo koristiti bilo koje orasaste plodove. Beli luk, maslinovo ulje i parmezan se nikada ne menjaju. Oni su osnova i bez toga ipak ne moze :)

Dakle probajte ovako:

2 šolje zeleniša (zimi lako mozemo naci recimo kelj ili blitvu, pa probajte sa tim)

Pola šolje parmezana

Pola šolje maslinovog ulja

1/3 šolje orašastih plodova

(orasi, bademi, indijski orah, semenke suncokreta ili bundeve, s tim da ih obavezno pre miksanja malo tostirate u rerni da bi dobili intenzivniji ukus)

2-3 zrna belog luka

So, biber, limunov sok po ukusu.


EVO JEDAN PRIMER: Pesto od spanaca i majcine dusice



    1 šolja mladog svežeg spanaća (ili pola šolje zamrznutog)
    1/4 šolje svežih listova majčine dušice (u krajnjem slučaju 1 kašičicu suve majčine dušice, ali onda dodajte više spanaća)
    1 čen belog luka, iseckan
    1/4 šolje narendanog parmezana
    1/4 šolje ekstradevičanskog maslinovog ulja
    1/4 kašičice soli
    1/4 kašičice bibera

Sve sastojke, osim maslinovog ulja ubacite u seckalicu za hranu i obradite dok ne bude sve dobro iseckano. Dodajte i maslinovo ulje i izmešajte dok se sve ne sjedini, a možete dodati još ulja dok ne dobijete željenu gustinu pesta.


PRIJATNO!

Нема коментара:

Постави коментар