петак, 11. октобар 2013.

Sardina iz domace radinosti

Mnogo je prednosti izrade domace sardine. Osim sto znamo koje smo ulje stavili, 
kolicinu i vrstu zacina prilagodjavamo sopstvenom ukusu, a finansijski momenat.. 
pa recimo da za jednu konzervu "djubreta" dobijete oko 10 puta vise savrseno ukusnih malih ribica










POTREBNO ZA DOMACE SARDINE
1kg sardina, papalina ili neke druge sitne ribe po izboru
2 limuna
oko pola litre maslinovog ulja
suvi zacin (vegeta, aleva, ce.. )
Svakako mozete dodavati i zacine po sopstvenom ukusu - beli luk, biber, djumbir, ruzmarin, lovor..

PRIPREMA
Sardinice operite, po zelji skinite glave i ocistite iznutra
Na dno serpe (korisite ili ekspres lonac ili neku od rosfraja koja drzi toplotu) poredjati drvene stapice za raznjic ili sl. 
Stavite tri/cetiri koluta limuna pa odozgo ribice u jednom redu, zacinite ih zacinom, nalijte uljem
Ovu proceduru ponavljajte dok ne potrosite ribu.
Ukljucite sporet na najjace, zatvorite poklopac i stavite sardinu da se kuva. 
CIm provri smanjite na najslabiju temperaturu i krckajte jos 2-3 sata na tihoj vatri.
Poklopac se ne sme otvarati niti dirati ni u toku kuvanja a ni narednih par sati, sve dok se
serpa potpuno ne ohladi (i do 12 sati).
Skuvanu sardinu mozete odloziti u staklenu teglu i drzati je u frizideru duze vreme 

3 коментара:

  1. A ukus je sto puta bolji od kupovne!

    ОдговориИзбриши
  2. koliki je rok trajanja ovako spremljenoj ribi?

    ОдговориИзбриши
  3. pokusajte sve to u tegle sa zatvaracem...savrsene su a traju kao i kupovne ... a ukusnije su od kupovnih bas bas

    ОдговориИзбриши