NE PITI VOCNE CAJEVE! Ovo pre svega propagira hrono ishrana, ali kad malo bolje razmislim slazem se sa tim potpuno...koja je poenta vocnog caja? Ako mi treba voce pojescu ga ili popiti, a caj se zna od cega je.
E tu sad krece nauka :) svaka biljka ima svoju funkciju, svaka kombinacija nesto znaci...
Na primer mrsavljenje iliti mozda lecenje gojaznosti :) Evo nekih kombinacija:
Kombinacija 1:
ZELENI CAJ je drvenasta biljka koja izraste do 3 m visoko i obraste duguljastim, zimzelenim lišćem. U lišću su zastupljene bioaktivne materije: tein, teobromin, teofilin i eterično ulje, radi kojih se i gaji ova biljka.
Priprema:
Svako moze da pripremi zeleni caj (?) Ali nije svaki nacin pravilan :) Ovako bi trebalo:
Prokljucalu vodu bi trebalo ostaviti da odstoji nekih 5 minuta kako bi smanjila temperaturu na nekih 70 stepeni. Tek tada se u nju dodaje caj (najbolje je ukoliko koristite prave listove, a ne onaj caj u kesicama...uz duzno postovanje, ali nikad nisam sigurna sta je stvarno u tim kesicama). Stavi se 1 kasicica na 2,5dcl vode. Poklopiti na nekih 3 minuta, ocediti i piti NEZASLADJEN. Ako bas morate, a necete morati ako sebi pruzite sansu da se naviknete na caj bez secera, mozete dodati malo meda.
Kombinacija 2:
Kombinacija 3:
Kombinacija 4: Mesavina Josif Pancic br.19
List breze, Plod šipurka, Plod morača, Kora krušine, Plod kleke, Herba matičnjaka, Plod peršuna, Cvet zove, Cvet lipe
E tu sad krece nauka :) svaka biljka ima svoju funkciju, svaka kombinacija nesto znaci...
Na primer mrsavljenje iliti mozda lecenje gojaznosti :) Evo nekih kombinacija:
Kombinacija 1:
ZELENI CAJ je drvenasta biljka koja izraste do 3 m visoko i obraste duguljastim, zimzelenim lišćem. U lišću su zastupljene bioaktivne materije: tein, teobromin, teofilin i eterično ulje, radi kojih se i gaji ova biljka.
Teoretski, zeleni čaj može smanjiti usvajanje gvožđa, pa se
ne preporučuje upotreba kod anemije. U slučaju povećanog unosa coca-cole,
guarane, kafe, matee, efedre i energetskih pića (koja uglavnom sadrže ove
stimulatore) postoji mogućnost preteranog stimulisanja organizma pri čemu
nastaju: ubrzan rad srca, povećanje krvnog pritiska, pojačano izlučivanje
tečnosti, nesanica, gubitak apetita. Zeleni čaj se ne preporučuje u slučaju
alergije na kofein, kod nesanice, epilepsije.
Priprema:
Svako moze da pripremi zeleni caj (?) Ali nije svaki nacin pravilan :) Ovako bi trebalo:
Prokljucalu vodu bi trebalo ostaviti da odstoji nekih 5 minuta kako bi smanjila temperaturu na nekih 70 stepeni. Tek tada se u nju dodaje caj (najbolje je ukoliko koristite prave listove, a ne onaj caj u kesicama...uz duzno postovanje, ali nikad nisam sigurna sta je stvarno u tim kesicama). Stavi se 1 kasicica na 2,5dcl vode. Poklopiti na nekih 3 minuta, ocediti i piti NEZASLADJEN. Ako bas morate, a necete morati ako sebi pruzite sansu da se naviknete na caj bez secera, mozete dodati malo meda.
Kombinacija 2:
jednaka kolicina
ruzmarina,komoraca,koprive,maslacka,breze,rastavica i bokvice.
3-4 supene kasike ove mesavine staviti u litar kljucale
vode i ostaviti poklopljeno 15 minuta
piti litar caja dnevno uz 2 solje zelenog caja
Kombinacija 3:
30 g cveta hajducice i kantariona sa 20 g bracica i moraca
u pola litre vode kuvati 3 kasike ove isitnjene mesavine
ohladjen caj procediti i popiti iz 3 puta nakon jela
Kombinacija 4: Mesavina Josif Pancic br.19
List breze, Plod šipurka, Plod morača, Kora krušine, Plod kleke, Herba matičnjaka, Plod peršuna, Cvet zove, Cvet lipe
Supenu
kašiku čaja preliti sa 200 ml hladne
vode. Sud poklopiti, zagrejati do
ključanja i
ostaviti da stoji 15 minuta, a zatim čaj procediti. Piti tri puta dnevno
po šolju
nezaslađenog čaja posle jela.
Нема коментара:
Постави коментар