четвртак, 24. октобар 2013.

Kako i sta tokom restrikcije?Počalji 

 
Pre doručka ili uz doručak je potrebno popiti biljni čaj (nana, kopriva, kamilica, rtanjski, zeleni, majčina dušica, hajdučka trava...) ili limunada – NE PITI VOĆNE ČAJEVE (šipak, šumsko voće…)!

DORUČAK:

• Hleb (obavezno tostiran) od raži, ječma, ovsa, heljde. Ponekad može i crni ili integralni hleb( „Tonus“);
• Kaše od spelte, kinoe ili amaranta (vrste žitarica, mogu se nabaviti u prodavnicama zdrave hrane) sa kiselim mlekom –NE SA JOGURTOM
• Kiselo mleko
• Puter, kajmak, pavlaka, feta sir
• Ponekad: kajgana, sendvič sa šunkom ili pilećim grudima, posna pita, testenina sa sirom.

IZBEGAVATI:

ŽITARICE: beli hleb, testenine, kifle, tost-hleb, burek, pekarske proizvode i sve drugo napravljeno od BELOG pšeničnog brašna; proju, kačamak i ostala jela od kukuruznog brašna kao i pirinač.

KAŠE: korn fleks, pahuljice od svih žitarica.

MLEKO i mlečni proizvodi: obično mleko, jogurt, krem-topljeni sirevi („zdenka“), stari sirevi (zlatiborski, sjenički, pljevaljski...).

MESO i mesni proizvodi: mesne prerađevine (viršle, paštete, mesni naresci, salame, mortadele i slične suvomesnice).

RUČAK:

• Meso (pečeno, kuvano, ređe prženo- bolje ga izbegavati), ponekad jaja
• Grilovano povrće ili kao varivo (pečurke, tikvice, paprika, karfiol, brokoli, patlidžan...)
• Preliv od rena
• Salata od povrća: sveže rendana šargarepa, celer, cvekla, luk, masline (crne), svež paradajz, krastavac, zelena salata, kiseli ili svež kupus, rotkvice, artičoke, pinjoli, špargla...

IZBEGAVATI:

Bilo kakve PROIZVODE OD BRAŠNA (hleb, zaprške, špagete, knedle...), MAHUNARKE (pasulj, grašak, boranija, bob, sočivo), KROMPIR, bilo koje proizvode od MLEKA.

VEČERA:

• Meso (preporučuje se riba ili živinsko meso) ili belanca od jaja
• Zeleno lisnato povrće kao salatu ili bareno (kupus, zelena salata, blitva, keleraba, spanać, brokoli, prokelj, kelj, praziluk, peršunov list...)
• Malo ulja (maslinovog, Omegol3, susamovog, lanenog, bundevinog-hladno ceđenog)
• Malo bio-začina bez aditiva (u DM-u ima začinska so „Krȁuter Salz“ nije skupa, oko 250din/500g)

IZBEGAVATI ISTU GRUPU NAMIRNICA KAO I ZA RUČAK, OBAVEZNO IZBEGAVATI SVE VRSTE SIRA I MLEČNE PROIZVODE U VEČERNJIM ČASOVIMA.

Obavezno izbegavati (u svim obrocima): sve vrste slatkiša, voćne i gazirane sokove, industrijske prehrambene koncentrate: kečap, majonez, dresinge za salatu, instant supe.

NAPOMENA: mogu se jesti domaće supe kuvane sa zeleni (šargarepa, peršun, celer), ali nemojte jesti to povrće iz supe; mogu se jesti kuvana jela kao što su: punjene paprike, tikvice, sarme (ali bez dodatog pirinča), kao i razne musake bez krompira, tj. Bez loših kombinacija skroba (krompir, pirinač) i proteina (mesa, ribe), dobre su musake od tikvica, paprika, patlidžana...

Prve 4 sedmice APSOLUTNO eliminišite iz ishrane slatkiše, voće, žestoka alkoholna pića i namirnice obojene žutom i crvenom bojom iz Vaše liste intolerancije. Ovo ima za cilj da smiri aktivnost pankreasa i smanji varijacije insulina koji je odgovoran za sveukupan metabolizam. (Tek po isteku restriktivnog perioda dozvoljava se „slatka užina“ i to: u letnjem periodu od 17-19h, a u zimskom od 16-18h, kada je dozvoljen unos crne čokolade, zdravih slatkiša i voća- u ograničenim količinama!!!)

Prvi napitak neka Vam bude BILJNI ČAJ (ne voćni, već kamilica, nana, rtanjski, planinski, zeleni...) sa dodatkom limuna, zatim sledi doručak. Ovo ima za cilj da poveća baznost organizma, što dovodi do čišćenja otpadnih materija iz tela. Iako je limun kiseo dok se konzumira, u organizmu stvara jaku baznu sredinu, što je odlično po naše zdravlje!

Ukoliko pijete kafu, neka to bude posle doručka, pokušajte da se naviknete na ukus kafe bez šećera. A ukoliko Vam to ne uspe, uzmite jedini prirodni zaslađivač Steviju (www.stevia.rs)

MLEKO – kravlje se ne stavlja u kafu ili čaj, ne pije se, moderna medicina kravlje mleko ne svrstava u ljudsku ishranu, jer čovek nema adekvatne enzime koji mogu da razlože belančevine iz mleka (kazein), pa se u organizmu talože otpadni produkti, naročito u vidu plaka u arterijama. Dovodi se u vezu i sa zakrečavanjem krvnih sudova i bolestima kardio-vaskularnog sistema u organizmu (demencija u starijem dobu, infarkt, moždani udar...). Dokazano je da svi koji piju mleko u većim količinama imaju smanjenje gvožđa u krvi i brojne simptome alergija.

Kravlje mleko nije izvor kalcijuma, jer se ovaj mineral ne može apsorbovati iz mleka! Kalcijum se nalazi u sušenom peršunu (14 puta više nego u mleku), a apsorcija je potpuna! Seme susama je odličan izvor kalcijuma, čak i u pečenom.

Umesto jogurta uvek jedite kiselo mleko- NIKAKO jogurt, jer se on teško vari, pogotovo onaj bez ili sa malo masnoća- ima dosta skroba u sebi.

MARGARIN- nemojte jesti nikad, to je namirnica koja dokazano povećava vrednosti holesterola u krvi i opterećuje jetru, on je izvor izuzetno loših masnoća za organizam, daleko je bolje jesti maslac, odnosno puter. O štetnosti margarina imate mnoštvo sajtova na netu, gde možete da se informišete o njegovoj ogromnoj štetnosti po organizam. Znači, ni „Dobro jutro“ mlečne i mazive margarine, niti one tvrde kockaste za kuvanje i pravljenje kolača.

Šumeće vitaminske tablete NIKADA nemojte uzimati, jer imaju u sastavu veštačke zaslađivače, koji su ekstremno kiseli i prave ozbiljne zdravstvane probleme. ŽVAKE bez šećera treba izbegavati iz istog razloga. Veštački zaslađivači (aspartam i dr.) izuzetno podstiču pankreas na lučenje insulina, čak mnogo više od običnog šećera (!) i tako učestvuju u stvaranju masnoća. Ako baš ne možete bez njih, konzumirajte ih posle obroka, nikako između obroka, kad ste gladni...

Razmak između obroka mora da bude najmanje 4 (četiri) sata, ali ovo ne znači da treba jesti na svaka 4 sata!!!

UJUTRU- ne treba jesti voće, voćne sokove, med i slatkiše. Trebalo bi jesti za jutarnji obrok tostiran hleb sa puterom (maslacem), ćureća prsa, šunku, jaja... Moguće je 2-3 puta nedeljno popiti ceđeni sok od pomorandže ili grejpa, ukoliko nemate intoleranciju.

UVEČE- NIKAD nemojte jesti voće, slatkiše, testo, hleb (ni crni ni integralni), sendviče, pite, pice, gibanicu, lanene pločice, grisine, čips, kokice, makarone, pirinač, grašak, pasulj, krompir ili neku drugu skrobastu hranu (pazite! –žumance je skrob, dok je belance čist protein i kao takav je odličan izbor za večeru). Takođe, umesto belanaca možete jesti pečenu ili barenu piletinu, ribu, ribu iz konzerve (ne baš često, jer u principu treba izbegavati konzerviranu hranu).

FIZIČKA AKTIVNOST treba da bude kombinacija brzog i sporog hoda sa dubokim disanjem, minimum 15minuta dnevno- maksimum 45 minuta. Svaki hod preko 45 minuta treba da bude relativno spor i sa obaveznim dubokim disanjem.

Ako postoji POJAČANA POTREBA ZA SLATKIM, može se pojesti šaka badema, bez obzira na doba dana.

Ukoliko se u večernjim satima pojavi povećana glad, možete imati i dve večere, naravno sa pauzom od najmanje 3 sata, ali tako da druga večera bude 2 sata pre spavanja. Uveče nemojte jesti sir, kiselo mleko ili pavlaku, ukoliko imate problema sa povećanim holesterolom i trigliceridima u krvi!!

Ukoliko se u prepodnevnim satima pojavi povećana glad, možete imati ponovljen doručak (ali samo do 13h), i to samo ukoliko nemate povećane masnoće u krvi (tj. ako imate dobre biometrijske parametre). Ukoliko imate masnoće u krvi iznad granica ne možete imati ponovljen doručak, već regularan ručak posle 13h.
VODU (sa i bez limuna) možete da pijete onoliko koliko Vaš organizam to traži, nema ograničenja.

VAŽNE NAPOMENE:

Ovaj program NEĆE dati željene rezultate ukoliko se:

1. preskače doručak
2. jede voće ili slatkiši prve četiri nedelje, a kasnije ujutro ili kasno uveče
3. pije kafa pre doručka
4. prave restrikcije u količini obroka (ako se mere namirnice ili ograničava unos)
5. se zapali cigareta pre doručka
6. ne uzimaju prepisani preparati, jer svaki od njih ima svoj zadatak u cilju podrške programa!!!


1 коментар:

  1. Pozdrav, odlucila sam da od sutra pocnem sa ovim rezimom ishrane. Imam samo jedno pitanje posto mi je sve osim toga jasno. Vec duze vreme jedem ``dobru ovsenu kasu`` za dorucak i odgovara mi, budem dugo sita, ukusno je, pravi se sa vodom i brzo. Ovde sad vidim da pise da ne mogu pahuljice od svih zitarica, a opet vidim da se ovseno brasno koristi u hrono ishrani i sad mi nije jasno da li smem da nastavim sa mojim pahuljicama ili ne?
    Bila bih jako zahvalna na odgovoru.
    P.S. cestitam na odlicnim rezultatima
    Hvala
    Tamara

    ОдговориИзбриши