четвртак, 24. октобар 2013.

Dr. Delabos u praksi



1. Veliki dorucak

  • Sta jesti: Dorucak mora biti jak i masan(npr: 100g sira, 70g hleba, 20g putera i vruci napitak bez secera ili mleka (mozda zeleni caj ili bilo koji drugi biljni caj)). Razlika u odnosu na pravila DR Ane je da se ne pominje obaveza da se ne mesaju razlicite vrste proteina.
  • Zasto: Svako jutro telo luci 3 enzima: insulin, da primi secer koji je potreban organima za funkcionisanje od momenta budjenja; lipaze, za metabolizaciju masti koje se koriste za proizvodnju zidova celija; i proteaze, za metabolizaciju proteina koje se koriste za proizvodnju sadrzaja celija.
2. Dobar rucak
  • Sta jesti: 200g bilo kog mesa ili 200g ribe ili 2 jaja (omlet, kuvana, i sl.), sa 1 malom porcijom ugljenih hidrata (pasta, pirinac, pire ili hleb). Razlika u odnosu na pravila DR Ane je da nisu zabranjeni ugljeni hidrati za rucak. Cak je potrebna manja kolicina istih.
  • Zasto: U toku dana, proteaze se luce da bi postavile na mesto celijske proteine i da uskladiste rezerve proteina.

3. Slatko poslepodne
  • Sta jesti: 20-30g crne cokolade, ili 20g sirovih ili suvo pecenih lesnika, badema, ili 1 mala cinija maslina, ili 1 mala cinija susenog voca (grozdje, kajsije, sljive). Razlika u odnosu na pravila DR Ane je da je ovo dozvoljeno uvek. Kod Aninih pravila uzina nije dozvoljena u restrikciji a u odrzavanju jeste ali samo ponekad.
  • Zasto: Poslepodne, dozivljavate vrhunac insulina ciji cilj je da iskoristi secer da bi nadoknadio umor koji je u vezi sa samim funkcionisanjem organa. Dakle ovaj obrok nema nikakve veze sa procesom celija nego samo sa relaksacijom i opustanjem organizma.
4. Lagana vecera
  • Sta jesti: Riba ili morski plodovi, ili 120g belog mesa bez sosa i 1 mala cinija povrca, preliv nije obavezan. BEZ UGLJENIH HIDRATA.Razlika u odnosu na pravila DR Ane je da su samo za veceru zabranjeni ugljeni hidrati. I da se vecera moze preskociti ukoliko neko nije gladan.
  • Zasto: Uvece, jedva da postoje digestivna lucenja osim onih koja usporavaju razgradnju hrane.

3 коментара:

  1. Korisne i zanimljive informacije. Sta mislite da li se ova poslijepodnevna uzina treba konzumirati u periodu kada je preporucuje dr. Gifing, znaci od 16-18h?

    ОдговориИзбриши
  2. Mislim da da...to je jedna od stvari koja se poklapa sa pravilima Dr Ane.

    ОдговориИзбриши
  3. Da li je obavezno razmak od 5-6h, sme li se probati jelo tokom spremanja.Svida mi se sto nema te iskljucivosti po pitanju uzine i mesanja dva proizvoda tipa mlecno sa mlecnim i mlecno sa jajima.Jesam li dobor razumela?
    Hvala na odgovoru
    Pozz OLja

    ОдговориИзбриши