понедељак, 14. октобар 2013.

Caj protiv nesanice

Ja sam celog svog zivota spavala kao klada sto bi moja baka rekla :) Nije postojao nacin da mene nesto probudi...ali sam se onda porodila i sve se promenilo. Moj san je postao jako plitak, i to pod uslovom da uopste zaspim. Jako cesto ne mogu da zaspim i docekam zoru uz neki glupi televizijski program ili u kuvanju rucka za sutradan :)

U poslednje vreme sam pocela da razmisljam o koriscenju ovih cajeva, jer kazu ljudi da rade. Suvise se bojim lekova za smirenje i spavanje, pa je ovo mnogo bolja varijanta. A hvala bogu ima izbora:

1. LAVANDA


Dve kašičice cvetova lavande prelijte šoljom vrele vode, ostavite da odstoji deset minuta i procedite. Čaj zasladite medom i pijte dve šolje dnevno, jednu obavezno pre spavanja.






2. MAJCINA DUSICA

Kašiku majčine dušice prelijte s dva decilitra ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji pola sata. Kad se čaj prohladi, procedite ga i popijte. Ukoliko ne možete da podnesete gorčinu, zasladite kašičicom meda. Budući da sadrži lako isparljive sastojke, čaj od majčine dušice treba spremati u poklopljenoj posudi jer u suprotnom neće imati lekovita svojstva.


3. MATICNJAK (matočina, limun trava ili pčelarica)


Skuvajte deset kašika suvih listova matičnjaka u jednom litru vode, ostavite da odstoji deset minuta, a zatim procedite. Odvarak dodajte u vodu za kupanje i leškarite u kadi dvadesetak minuta, pre spavanja.







4. JAGORCEVINA
U decilitar hladne vode sipajte kašičicu sušenog korena jagorčevine i stavite da provri. Ostavite da stoji deset minuta, a onda procedite. Pijte bar tri šolje čaja dnevno. 
Jagorčevinu možete da koristite i u kombinaciji s lavandom i kantarionom. Pomešajte 50 grama jagorčevine, 25 grama cvetova lavande i 10 grama kantariona, prelijte s pola litra vrele vode i ostavite da odstoji tri minuta. Čaj procedite i pijte po jednu šolju svako veče, neposredno pre spavanja. Ako vam je čaj gorak, zasladite ga medom.

5. HMELJ


Pomešajte po 50 grama hmelja i odoljena, odvojte tri kašike ove mešavine i prelijte ih sa 400 mililitara vrele vode. Ostavite da stoji dva sata, pa procedite. Čaj se pije uveče, pred spavanje.  












6. SURUTKA (1 casa) u kombinaciji sa 2 supene kasike meda i sokom od 1 limuna uvece pre spavanja.

7. MESAVINA 20gr nane, maticnjaka, trave ive, nevena i valerijane. 3 kasike ove mesavine preliti sa pola litre kljucale vode i ostaviti da stoji 2 sata. Piti ujutru i uvece po jednu soljicu.







Нема коментара:

Постави коментар