субота, 21. септембар 2013.

Savrsena grilovana riba

Moje iskustvo sa ribom nije uvek bilo sjajno :) uvek me je nerviralo to sto ne moze da mi stane u tiganj cela (uvek neki deo viri), miris koji se oseca u stanu danima nakon pripremanja iste...Sve je to zajedno dovelo do toga da se moje spremanje ribe svelo na spremanje u kesi ili foliji...ali i to vremenom dosadi, a moram priznati da mi se u stvari najvise dopada grilovana riba.
A onda je usledilo brdo pokusaja grilovanja ribe pri kojima mi nikada ne izgleda "kao sa slike" :)

Zato, za sve koji imaju isti problem kao ja, nekoliko saveta u vezi grilovanja ribe:


  • Pocnite sa dobro podmazanim gril tiganjem. Ukoliko koristite rostilj, obavezno ocistite zicu jako dobro. Glavni problem koji dovodi do lepljenja ribe su ostaci na resetki rostilja. 
  • Gril tiganj, ili zica rostilja moraju biti jako dobro zagrejani jer se jedino tako riba nece lepiti. 
  • Ne pomerajte ribu ili sniclu prvih nekoliko minuta. Potrebno je vreme da se donja strana snicle dobro zapece.
  • Za okretanje ribe ili snicle, najbolje je koristiti stipaljke, ali ne ustrucavajte se da koristite i spatulu.
  • Proverite da li je gotovo! :) Postoje dva nacina: za manje i za vise iskusne. Vise iskusni znaju kada je riba ili snicla gotova samo na osnovu "pipanja" - sto je meso tvrdje to je vise gotovo :) Ali ovo cete znati nakon sto ispecete mnoooooogo riba, snicli, mesa...Do tada slobodno zasecite ribu sa strane da biste videli sta se desava unutra :)

GRILOVANA TUNA

Sastojci:
1-2 kasike maslinovog ulja, vise za podmazivanje grila
4-6 snicli tune
so
za prilog:
1/2 solje sitno iseckanog susenog paradajza u ulju 
1/4 solje sitno iseckanih maslina
5 kasika extra virgin maslinovog ulja
2-3 kasike limunovog soka
1 kasika iseckanog kapra
1 kasika sveze iseckanog persuna
1 kasika sitno iseckanog vlasca
2 kasicice origana
1/2 kasicice narendane narandze na sitnom rende(t)u
so i biber

Priprema:
Prvo nauljiti tuna snicle sa obe strane i posoliti. Neka odstoji na sobnoj temperaturu 15-tak minuta, dok se greje rostilj. Grilovati snicle sa jedne strane, 2-4 minuta bez pomeranja, dok svaka ne dobije lepe sare. Onda okrenuti da i druga strana dobije iste lepe sare. Servirati toplo sa prilogom odozgo.

Prilog se priprema vrlo jednostavno - samo izmesajte sve sastojke i to je to :) 
Prilog se moze napraviti i par dana ranije. Mozda je tako i bolje, jer se ukusi bolje povezu kada prilog odstoji.


Нема коментара:

Постави коментар