недеља, 29. септембар 2013.

9 KATASTROFALNIH PROPUSTA

1. Ne unosiš 2 čase vode pre doručka. Voda te hidrira, vrši detoksikaciju i pomaže osećaj sitosti.
2. Preskačeš doručak. Nemoj da ti večera bude obilna i da se zbog toga budiš sa osećajem sitosti. Preseci taj zacarani krug navike. Veliki obroci kasno uveče preopterećuju digestivni sistem i mogu ometati dobar i kvalitetan san. Preporučljivo je da se jede 2 sata pre spavanja i da obavezno vecera bude proteinska, nikako pitice, sendviči, grickalice pa čak ni voce. Onda kada se probudiš, daj svom organizmu energiju u vidu kvalitetnog izbalansiranog doručka.
3. Veruješ u “zdrave” čokoladice i keksiće. Sadrže određenu količinu žitarica i mnoge su obični dezerti – sadrže previše šećera. Tipa proteinske čokoladice su mnogo bolje i kvalitetnije.
4. Zaboravljas staru izreku. “Jedi doručak kao kralj, ručak kao normalna osoba i večeru kao prosjak”. Ali nemoj ovo bukvalno da shvatis, vec opet sve obroke trebas jesti do svoje sitosti i da preovlađuje protein.
5. Glad te hvata bez plana. Ključ zdrave ishrane je planiranje unapred. Drži kvalitetne, prirodne grickalice poput semenki, badema ili kikirikija u svojoj blizini kako bi ti bile pri ruci za užinu.
6. Pijes lošu kafu. Kafa bi trebalo da bude dobra za tebe – ubrzava metabolizam i daje energiju. Međutim, ono što dodajes kafi može dodati kilograme i centimetre. Šećer, sirupi, šlag i čokoladni dodaci mogu pretvoriti običnu kafu u kalorijsku bombu! Još ako pijes više takvih kafa u toku dana – kalorije se povećavaju. Jednostavno izbegavaj!
7. Iskušenja na svakom ćošku. Peciva su ukusna ali ako uzmeš ovu poslastici čim ustaneš mogu da izazovu neravnotežu u nivou šećera u krvi i dovedu do pada energije i gladi ubrzo nakon jela. Takođe, vrlo teško se vare – skoro kao lepak za creva.
8. Sokovi varaju. Možda mislis da je ispijanje čaše soka od pomorandže dobar način da započnes dan, ali mnogi kupovni sokovi imaju previše šećera ili veštačkih zaslađivača. Bolje cedi svoje sokove ili popij čašu vode, a voćku pojedi kao uzinu. I dosta puta sam cula „Da imam ja dorucak, 2,3 vockice“. Zapamti voće ne može biti doručak tj. ne može biti obrok. Obrokom se smatra ako u sebi sadrži i proteine i vitamine i minerale i ugljenehidrate kao i dobre masnoće.

9. Ne razmišljaš pre svog prvog zalogaja. Kada kolege na poslu ili fakultetu krenu da vade svoje usput pokupljene “doručak varijante”, stani i razmisli. Duboko udahni i fokusiraj se na svoje zdrave ciljeve. Šta je bolje: ukus pice ili osećaj zadovoljstva zbog postizanja svojih ciljeva?

Нема коментара:

Постави коментар